Wielka Drużynowa Książka Kucharska

Czekoladowy krem do tortów

Składniki:
  • 4 żółtka
  • 250 g prawdziwego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 g dobrej, gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
  1. Żółtka miksujemy z cukrem na białą, puszystą masę.
  2. W drugiej misce miksujemy masło.
  3. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i lekko studzimy.
  4. Do masła wlewamy na zmianę po trochu czekoladę i jajka z cukrem. Miksujemy. Gotowe :)

Puszyste ciastka z kawałkami czekolady

Składniki:
  • 250 g masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 200 g gorzkiej czekolady (rozkruszonej na drobne kawałeczki)
Przygotowanie

  1. Masło miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. 
  2. Następnie dodajemy jajka i wanilię, miksujemy do połączenia. 
  3. Mąkę przesiewamy razem z sodą i dodajemy do masy. 
  4. Na koniec dodajemy czekoladę i ponownie mieszamy. 
  5. Z ciasta formujemy niewielkie kuleczki, aby ciasto za bardzo nie przywierało do dłoni możemy je zwilżać wodą. 
  6. Kuleczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10-12 min, aż do lekkiego zarumienienia. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz