Składniki:
- 4 żółtka
- 250 g prawdziwego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 200 g dobrej, gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Żółtka miksujemy z cukrem na białą, puszystą masę.
- W drugiej misce miksujemy masło.
- Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i lekko studzimy.
- Do masła wlewamy na zmianę po trochu czekoladę i jajka z cukrem. Miksujemy. Gotowe :)
Puszyste ciastka z kawałkami czekolady
Składniki:
- 250 g masła
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki sody
- 200 g gorzkiej czekolady (rozkruszonej na drobne kawałeczki)
- Masło miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę.
- Następnie dodajemy jajka i wanilię, miksujemy do połączenia.
- Mąkę przesiewamy razem z sodą i dodajemy do masy.
- Na koniec dodajemy czekoladę i ponownie mieszamy.
- Z ciasta formujemy niewielkie kuleczki, aby ciasto za bardzo nie przywierało do dłoni możemy je zwilżać wodą.
- Kuleczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10-12 min, aż do lekkiego zarumienienia. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz